Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

„A jó gazda iránymutató a kutyája számára” – interjú a Tükör módszer alapítójával

.

0 Tovább

Elkeltek a küzdő őshüllők a dallasi dinoszauruszárverésen

Egy küzdő dínópáros bizonyult a dallasi természettudományos árverés sztárjának: a két csontvázért 2,75 millió dollárt (503 millió forintot) fizetett egy múzeum.

A Heritage Auctions árverése érdeklődők százait vonzotta, akik legalább egy pillantást akartak vetni a ritkaságokra, ugyanis kétszáznál több természettudományi vonatkozású lelet került kalapács alá, beleértve meteoritdarabokat, ásványokat, valamint fosszíliákat.

A harcoló dinoszauruszok egyike egy két lábon járó nagyméretű húsevő, az Allosaurus, míg a másik egy Stegosaurus, egy nehéz felépítésű, négy lábon járó növényevő. A dinoszauruszokat azért bocsátották együttesen árverésre, mert a wyomingi Dana-kőfejtőből is együtt kerültek elő: az Allosaurus halálála után évmilliókkal is a Stegosaurus lábát harapta.

A Heritage Auctions nem kívánta megnevezni azt a múzeumot, amelynek birtokába kerültek a küzdő dinoszauruszok, az aukciósház mindössze annyit mondott, hogy nem amerikai intézményről van szó.

Az árverés másik érdekessége a növényevő dinoszaurusz, a Triceratops egy hatalmas példánya volt. Félmillió dolláros (91,5 millió forintos) áron kínálták, végül a fosszíliáért 657 ezer dollárt (120 millió forintot) fizetett egy magángyűjtő.

0 Tovább

A világ egyik legritkább sirályát figyelték meg Magyarországon

Ismét új madárfajt figyeltek meg Magyarországon, ezzel - példátlan módon egy hónap alatt kettővel - 405-re emelkedett a hazánkban regisztrált fajok száma. A világ egyik legritkább sirályaként számon tartott korallsirályt (Larus audouinii) a dunatetétleni Böddi-széken figyelték meg több alkalommal is. Az állat mintegy ezer, nagytestű sárgalábú és sztyepi sirály társaságában került elő. A korallsirály megjelenése nem kis megdöbbenést keltett a hazai madarász közösségben, minden bizonnyal eltévedt, kóborló példányról lehet szó hasonlóan a korábbi szokatlan megkerülésekhez.

Korallsirály (képünk illusztráció)

A sirályfaj kizárólag a mediterránemuban, a parttól távol eső tengeri szigeteken költ. Az állomány legnagyobb része a Földközi-tenger nyugati medencéjében, Spanyolországhoz tartozó szigeteken fészkel (Chafarinas-szigetek és az Ebro Delta környéke), itt található a világállomány 65-70 százaléka. A Földközi-tenger keleti medencéjében fészkelő népessége stagnál, kis mértékben szintén növekvő tendenciát mutat. Újabb kolóniái jöttek létre horvátországi- és Portugáliától délre elterülő szigeteken is.

A madarat más tengerparti országokban (Anglia, Hollandia, Dánia) már megfigyelték, a kontinens belsejében azonban ritkán fordul elő. A legfrissebb BirdLife International jelentések szerint a természetvédelmi erőfeszítéseknek, és a halászati módszerek megváltoztatásának köszönhető, hogy az 1975-ben még csak 1.000 párat számláló korallsirály világállomány jelenleg már 21.500 párra emelkedett, és folyamatosan növekszik.

Két héttel ezelőtt egy szibériai partimadárfajt, egy hegyesfarkú partfutót sikerült megfigyelni, mely az első hazai észlelése volt a fajnak.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

0 Tovább

Elárverezik a világ legnagyobb cápaállkapcsát

Tyrannosaurus rex fog, elefántmadár-tojás, óriáslajhár-csontváz és ritka meteorit is kikiáltásra kerül június 12-én Dallasban, az egyik legnagyobb természettudományos árverésen. A legdrágább tétel egy Stegosuaurus-Allosaurus csontvázpár, mely 2,25 millió dollárról (kb. 427,5 millió forint) indul, de kitömött jegesmedvére már 4500 dollártól (kb. 855 ezer forint) licitálhatunk, míg a legolcsóbb borostyán kikiáltási ára 65 dollár (kb. 12 ezer forint).


A tételek között szerepel a világ legnagyobb cápaállkapcsa is (a már kihalt Carcharocles megalodon egy példányának állkapcsa), a licit 625 ezer dollárról indul

Nézze meg az eladásra váró fosszíliákat, ásványokat és meteoritokat az aukciós cég oldalán:

0 Tovább

Tudományos cikk szerzője lett Colin Firth

Az Oscar-díjas brit színész még tavaly volt vendégszerkesztő a BBC egyik rádióműsorában, ahol felkérte a londoni University College kutatóit, hogy vizsgálják meg különböző politikai irányultságú emberek agyát, hogy megfigyelhető-e valamilyen különbség. A kutatók megállapították, hogy a magukat liberálisnak vallók agyában fejlettebb az agykéreg elülső övtekervénynek (gyrus cinguli pars anterior) nevezett terület, míg a konzervatív érzelműek agyában a mandulamag (amygdala) nagyobb az átlagosnál. (Az eredményekről bővebben az Egészség rovat korábbi cikkében olvashat.)

Az ötletért cserébe a kutatók a színészt és a BBC tudományos újságíróját, Tom Feildent is felvették a cikk szerzői közé. A tanulmány a Current Biology tudományos folyóirat április 7-i számában jelent meg.

0 Tovább

Hím tigris adoptált két árván maradt kölyköt Indiában

A nagymacskák hímjei rendszerint nem törődnek még a saját kölykeikkel sem. Sőt nem ritka, hogy a hím állat megöli és megeszi a kölyköket, ha az anyjuk nem vigyáz rájuk eléggé. Éppen ezért rendkívüli az az eset, amelyről az észak-indiai ranthambore-i tigrisrezervátum szakemberei beszámoltak. A park tisztviselői megfigyeltek egy hím tigrist, amely két elárvult kölyökről gondoskodik.

A kölykök februárban vesztették el anyjukat. A kis állatok ilyenkor normál esetben halálra vannak ítélve, mert általában más nőstény sem veszi őket gondjaiba, hát még egy hím. Ezeknek a kölyköknek azonban rendkívüli szerencséjük volt. Eleinte a park munkatársai etették a vadonban a kölyköket, majd, legnagyobb meglepetésükre, egy hím tigris - feltehetőleg az apjuk - „fogadta örökbe” őket. A különös viselkedést rejtett kamerák is megörökítették.

Forrás: Ranthambore forest department

A kistigrisek egyelőre még nem tudnak önállóan vadászni. A hím azonban rendszerint a kölykök közelében tartózkodik, és megengedi, hogy a zsákmányából is egyenek a most nyolc hónapos állatok. A kutatók élénk figyelemmel kísérik a sosem látott jelenséget.

Indiában a márciusban megjelentetett legutóbbi tigrisszámlálás adata szerint 1706 tigris él (a múlt század eleji százezres egyedszámmal szemben). Ebből mintegy 40 - köztük tucatnyi kölyök - található Ranthambore-ban, India egyik legismertebb tigrisparkjában.

0 Tovább

nanoHÍREK

blogavatar

Információembriók az [origo] Tudomány rovatától

Utolsó kommentek